Chateau d’Yquem 2007

Op Aanvraag

Categorie:

Appellatie: 1er Cru Classé Supérieur
Wijnhuis: Chateau d’Uquem
Inhoud: 75 cl
Alcoholpercentage: 13.5%
Druivenras: Sauvignon Blanc, Semilllon

Productomschrijving
Overweldigende smaak impressies, die zich moeilijk laten omschrijven. Enorme intensiteit, men proeft de druiven. Elegantie, complexiteit. Prachtige Botrytis aroma’s, honing, etc.

Ligging
Gelegen in het zuidelijk deel van Bordeaux. De bodem is klei- en gravel houdend. De wijngaarden zijn 113 ha. Deze wijn is al generaties de absolute top van de Sauternes en één van de beroemdste wijnen in de wereld. De wijngaarden liggen op een heuvel in een soort eigen uniek microklimaat.

Wijn en spijs
Aanbevolen bij foie gras. Château d’Yquem kan enorm ouderen, zeker uit de grote jaren. (50 jaren t/t). In slechte matige wijnjaren wordt de wijn niet gemaakt.

Vinificatie
Traditionele vinificatie. Na de gisting (2 tot 6 weken in nieuwe vaten) krijgt de wijn een extreem lange fustrijping van 3,5 jaar. Wanneer de wijn eenmaal op de fles zit, is deze bijna volmaakt.

Château d’Yquem is ongetwijfeld een van de grootste wijnmerken van Frankrijk en de enige wijn van de Grande Nation die zich Premier Cru Supérieur mag noemen. Het compromisloze streven naar kwaliteit, wat hem tot de beroemdste zoete wijn ter wereld heeft gemaakt, heeft een lange geschiedenis. Het slot werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd door de familie Sauvage d’Yquem. Bijna 200 jaar later werd de familie Lur-Saluces de gelukkige bezitter van het Château omdat Joséphine d’Yquem in 1785 met Comte Louis Amédée de Lur-Saluces trouwde. Onder leiding van de nieuwe eigenaren leefde het wijngoed op. Grote namen als Thomas Jefferson en de tsaar van Rusland werden fans van de wijn. In 1826 werd een nieuwe wijnkelder gebouwd, die een lange periode van welvaart inluidde.

In 1999 kocht de Louis Vuitton Moët Hennessy group het Château d’Yquem. Sinds 2004 is Pierre Lurton de baas van het wijngoed en hij ontwikkelde een uniek kwaliteitsmanagement. De wijngaarden liggen op 113 hectare tussen de dorpen Sauternes en Fargues. Ongeveer 100 hectare daarvan wordt gebruikt en is met ongeveer 80% sémillon en 20% sauvignon blanc beplant. Er vindt regelmatig botrytis cinerea, de beroemde ‘edele rotting’ plaats. Dit is het geheim van alle grote Sauternes. De oogst gebeurt zes keer per rij, dus elke druif wordt apart geplukt. Er wordt nooit meer dan 900 liter per hectare geoogst. De wijn wordt na de gisting drie jaar in barriques opgevoed. Normaal gesproken worden ongeveer 65.000 flessen gemaakt, maar in slechte jaren is er soms helemaal geen wijn. Dat gebeurde in 1910, 1915, 1930, 1951, 1952, 1964, 1972, 1974, 1992 en 2012.
d’Yquem werkt in de wijngaard zoals altijd heel zorgvuldig. Ongeveer vier weken (!) werd met de hand en selectief – druif voor druif – op het perfecte moment geoogst. Vergisting en opvoeding werden in nieuwe barriques gedaan, waarin de wijn in totaal ongeveer 24 maanden rijpte, voordat hij gebotteld werd. De Château d’Yquem Premier Grand Cru Classé Supérieur Sauternes 2013 is een cuvée uit 70% sémillon en 30% sauvignon blanc, ongeveer 40% van het oogstgoed werd voor de Gran Vin gebruikt.

Naam
E-mail
Telefoon
Enquiry
© Wijnhus Beaugrim | Webdesign door: Your Concept
Wijnhuis Beaugrim