Ornellaia Bolgheri DOC Superiore Rosso 2019 – Il Vigore_

240.00 incl. btw | 198.35 excl. btw

Uitverkocht

Wijnhuis: Ornellaia

Druivenras: 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc

Productomschrijving

“Met een intens diep-robijnrode kleur heeft Ornellaia 2019 heeft een bouquet vol intrigerende tonen van specerijen en balsamico, met daarbij onder andere zwarte peper, salie en aromatische kruiden. De wijn is zowel full-bodied als levendig in de mond, een vullend palet met krachtige, elegante tannines, eindigend met een lang aanhoudende en prachtig frisse finale.”

Olga Fusari – wijnmaker

OVER VINTAGE 2019 | HET KLIMAAT | AXEL HEINZ (ESTATE DIRECTOR)

Meer dan in andere jaren werd 2019 gekenmerkt door een zeer variabel weerbeeld, met afwisselend perioden van kou en regen en veel droogte en hoge temperaturen. Na een normale winter liepen de knoppen uit in de eerste week van april. De koude en regenachtige condities in april en mei vertraagden de vegetatieve wijnstokgroei aanzienlijk, wat ervoor zorgde dat de bloei zo’n 10 dagen later dan het gemiddelde op gang kwam.

In juli was het weer erg heet en droog, met temperaturen tot 37 graden aan het eind van de maand. En heel de zomer bleef het weer warm en zonnig, met een temperatuur van 2 graden boven het

gemiddelde en 45 achtereenvolgende dagen zonder regen. Deze lange droge periode werd onderbroken door twee regendagen in de laatste week van juli, waarbij de temperatuurden daalden tot rond de norm in het seizoen, de ideale condities voor de rijping.

De oogst werd langzaam gestart op 5 september. Zoals gebruikelijk zakten de temperaturen in de laatste week van september, wat het mogelijk maakte om een grootse finesse te behouden, net als een aromatische frisheid. De zonnige condities kwamen terug na regenval op 21 september, waardoor de laat rijpende soorten geoogst konden worden op 4 oktober.

VINIFICATIE EN RIJPING

De hand geplukte clusters werden verzameld in dozen van 15 kg, en met de hand gesorteerd op een dubbele sorteertafel, vóór en na het ontstelen, en tenslotte zachtjes geplet. Sinds 2016 is een optische selectie geïntroduceerd, als toevoeging tot de handmatige selectie, om zo de kwaliteit van de selectie verder te verhogen.

Elke druivensoort en elk uniek blok van de wijngaarden is apart van elkaar gevinifieerd. De fermentatie vond plaats in roestvrijstalen en betonnen tanks bij een temperatuur tussen 26 en 30°C gedurende een week, gevolgd door ca. 15 dagen maceratie, een totaal van drie weken. Voor de malolactische vergisting zijn eikenhouten vaten gebruikt, 70% daarvan nieuw en 30% eenmaal eerder gebruikt.

De wijn heeft 18 maanden gerijpt in de barriques, in de temperatuur gecontroleerde kelders van Ornellaia. Na de eerste 12 maanden van de rijping, is de wijn geassembleerd, waarna de wijn nog 6 maanden heeft gerust in de barriques. Na de botteling heeft deze wijn nog 12 maanden verder gerijpt, alvorens de wijn is gereleased.

Naam
E-mail
Telefoon
Enquiry
© Wijnhus Beaugrim | Webdesign door: Your Concept
Wijnhuis Beaugrim