Tenuta San Guido Sassicaia DOC

Op Aanvraag

Appellatie: DOC Bolgheri Sassicaia
Wijnhuis:Tenuta San Guido
Inhoud: 75 cl
Alcoholpercentage: 14%
Druivenras: 15% Cabernet Franc, 85% Cabernet Sauvignon

Productomschrijving
Nooit supergeconcentreerd maar wel altijd mooi gevuld. In zijn jeugd is er altijd een zachte fruitigheid (voor blockbusters moet u bij andere domeinen zijn) met een combinatie van bramen, zwarte bes en hints van rood fruit. Vaak hebben we een lichte, zachte rokerigheid en rijpe groene paprika (van de cabernet franc). Twee andere kenmerken komen naar voren : Sassicaia vindt steeds het goede evenwicht tussen finesse en kracht (als u deze wijn per sé met een Franse wijn wil vergelijken, denk dan aan een mooie Saint-Julien – maar dan met iets presentere frisse zuren) én het is een wijn die bijna in elk millésime een hoge kwaliteit haalt. Enkel 1999 (vrij ver geëvolueerd) en 2002 (mager en dilutie) vielen uit de toon – in een eerdere vertikale 2000 tot 1992 was er geen enkel jaar waarvan de proevers zeiden dat het ‘minder’ was.

In de jaren ’20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een ‘edele’ wijn te creëren. Net als de meeste Italiaanse aristocraten uit die tijd had hij een uitgesproken voorliefde voor fijne Bordeauxwijnen. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. Zijn conclusie luidde onomwonden: ‘het bouquet dat ik zocht’, vond ik in de Cabernet. Een wijn met de Cabernet Sauvignon als hoofdcomponent betekende een radicale ommekeer van de traditionele Toscaanse en Piëmontese Sangiovese en Nebbiolo variëteiten. Niemand die het ooit had overwogen om op Italiaanse bodem een wijn volgens de Bordeaux-aanpak te bereiden, en beslist niet in een gebied dat binnen het wijnuniversum (tot dusver) geen voet aan de grond had.

Afgezien van het bouquet van de Cabernet Sauvignon, werd de beslissing om de wijnstokvariëteit op Tenuta San Guido aan te planten beïnvloed door de sterke gelijkenissen tussen het Toscaanse dorpje en de Gravesstreek in Bordeaux. ‘Graves’ is het Franse woord voor ‘gravel’. Sassicaia, wat in het Toscaans dialect ‘met stenen bezaaide grond’ betekent, dankt zijn naam dus aan de bodemgesteldheid van Tenuta San Guido. Ieder jaar werd een klein aantal kistjes in de kelders van Castiglioncello bewaard. De Markies ontdekte dat naarmate de jaren verstreken de kwaliteit van de wijn er met rasse schreden op vooruitging. Zoals vaak het geval met wijnen van grote herkomst, blijkt datgene wat aanvankelijk als een defect werd beschouwd met het verstrijken van de tijd zich uiteindelijk te ontpoppen tot één van de grote kwaliteiten. Al snel drongen zijn vrienden en familieleden er bij hem op aan te volharden in zijn passie en deze revolutionaire stijl van wijnbereiding verder te vervolmaken. In 1965 plantte hij twee bijkomende wijngaarden aan met de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc.

Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. Samen met Ornellaia van Tenuta dell’Ornellaia, is het de meest gezochte wijn van Toscane! Saillant detail is het feit dat een deel van de wijngaarden van Tenuta dell’Ornellaia afkomstig zijn van Tenuta San Guido. Tenuta dell’Ornellaia, ooit opgericht door Ludovico Antinori (de broer van Piero Antinori en beide neef van Mario Incisa della Rocchetta), kocht zijn eerste wijngaarden van de Markies (!) Inmiddels wereldberoemd maakt Tenuta San Guido thans deel uit van de groep ‘Primum Familiae Vini’, wat staat voor ‘de beste wijnfamilies’. Andere leden zijn o.a. Bodegas y Viñedos Vega-Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild en Perrin & Fils van Château de Beaucastel.

De 2012 Tenuta San Guido’s was een warme vintage, vooral tijdens de zomermaanden met hete wind en weinig regen. Gelukkig had het in de wintermaanden meer dan voldoende geregend dus de oude stronken konden aan voldoende water komen en de wijnstokken had een goede toegang tot de ondergrondse vocht. De warmte heeft wel gezorgd dat er een relatief laag rendement was wat de run (en dus de prijs) van deze jaargang niet ten goede komt. Van Le Difese wijngaard is 40% minder geoogst en van Guidalberto 30%. Voor de Sassicaia heeft dit minder impact gehad daar er in deze wijn wijn slechts het mooiste fruit wordt gebruikt. Er is in 2012 wat eerder geoogst dan normaal omdat het fruit al voldoende rijp was en de wijn presenteert een zacht, fluweelachtig mondgevoel met kersen, bessen en specerijen.Ook in de 2012 ontbreekt het mediterrane karakter niet en is de rozemarijn weer prachtig. De wijn is spannend en mooi evenwichtig.De wijn heeft een drinkvenster van 20 jaar of meer maar is al redelijk toegankelijk (maar probeer het nog weg te leggen tot 2017).

Naam
E-mail
Telefoon
Enquiry
© Wijnhus Beaugrim | Webdesign door: Your Concept
Wijnhuis Beaugrim