Land: Italiƫ
Streek: Veneto
Appellatie: IGT Veneto
Wijnhuis: Farina
Wijnsoort: Rode wijnen
Inhoud: 75 cl
Alcoholpercentage: 13%
Cepage: Corvina, Cabernet Sauvignon, Merlot
Bottelaar: Farina, San Pietro in Cariano, Italia
Sluiting: Kurk
Productomschrijving
Een verrassing van kersenaroma’s en gedroogde bloemen in uw glas. De Appassilento van Farina is heerlijk rond en elegant met een erg aangename afdronk.
Ligging
De Appassilento Rosso heeft als herkomst de aanduiding Veneto. De druivenstokken staan in de provincie Verona, hier is de bodem van vulkanische oorsprong en rijk aan kalk en klei.
Wijn en spijs
Prachtig bij rijke vlees gerechten, maar licht gerijpte kazen zijn ook een goede keus bij de Farina Appassilento.
Vinificatie
Appassilento is een unieke vinivicatie methode alleen gebruikt door Farina en uit zich in praktische zin door het verlengde vergistingsproces.Tot wel drie maal langer dan bij normale wijnbereiding. Het gevolg is een wijn met diepte en een unieke concentratie aan smaken. Tijdens het proces komt de temperatuur nooit boven de 20 graden en zo blijft de wijn fruitig en toegankelijk. Het woord appassilento komt van a passo lento, wat betekend in een laag tempo.
Wijn serie uitleg
Een prachtig nieuw project van Farina. Appassilento staat voor āa passo lentoā. Wat zoiets betekend als ‘in een laag tempo’ en ‘rust’.
Wijnhuis omschrijving
Farina ligt in het hart van de Valpolicella Classico en is onderdeel van Veneto. Het Italiaanse familiebedrijf is opgericht aan het begin van de negentiende eeuw.
Farina komt uit Veneto, Italiƫ is een traditioneel wijnhuis dat met alle liefde en kennis gerund wordt door de familie Farina. De Valpolicella regio, ten noorden van Verona, is het belangrijkste wijngebied van Veneto en er wordt al al eeuwenlang wijn gemaakt. De omstandigheden zijn hier uitstekend om fantastische wijnen te produceren.
De druivenstokken staan in de provincie Verona, hier is de bodem van vulkanische oorsprong en rijk aan kalk en klei.
Het oogsten van de druiven wordt handmatig gedaan zodat er een gegarandeerde selectie van de beste druiven ontstaat. Na het persen van de druiven blijven ze in contact met de schil. Voor de witte druiven 24-48 uur en voor de rode druiven zelfs vijf tot zes dagen. De lage temperatuur en een lang ārusttijdā van de wijn zorgen voor natuurlijke, volle en elegante wijnen. Er wordt ook nog ābattonageā toegepast (omroeren van de gistcellen) om een natuurlijke rondheid en elegantie te krijgen. Tijdens het proces komt de temperatuur nooit boven de 20 graden en zo blijft de wijn fruitig en toegankelijk. Het vinificatieproces voor deze appasilento wijnen duurt 3x langer dan normaal. Door zijn lange verlengde gistingsproces waardoor er meer complexiteit ontstaat vonden ze de āappassilentoā naam bij Farina toepasselijk.
De naam Appassilento is afgeleid van de methode Appassimento omdat het vinificatieproces wel drie keer zo lang duurt als normaal. Appassimento is de benaming van de methode van het drogen van druiven en āsilentoā betekend ārustā. Vandaar de naam Appassilento.
In de geur warme aromaās van zwarte kers, pruim, braam en framboos. Florale aromaās van gedroogde bloemen en een kruidigheid van zwarte peper. Gemiddelde body met een hoge fruitintensiteit in de smaak, zachte tannines en zuren met een elegante finale.
Serveer als aperitief, bij de borrel lekker met worsten en kaas of tijdens het diner bij gekookte ham, gebraden ibƩricofilet, rosbief met groene olijvensalsa, gebakken zalm met tomatensalsa of stoofpotje van rogvleugel met tomaat en spinazie.